Ciasto:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- jajko
- 50 g masła
- łyżka cukru trzcinowego
- 1/6 szklanki wody
Masa:
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szklanka mleka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka esencji waniliowej
+Brzoskwinie lub dowolne owoce
Cukier skarmelizować, dodać 3/4 szklanki mleka, esencje i zagotować. W pozostałej ilości mleka rozmieszać skrobie, dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Wylać na tarte, przybrać owocami i schłodzić.
wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńz brzoskwiniami *-* już nie umiem się doczekać aż będą w sklepach !! świetny pomysł na tartę ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te wszystkie Twoje dietetyczne wersje :) wszyscy którzy twierdzą że dietetycznie to "waciki w syropie" powinni tu zaglądać. same pyszności! :)
OdpowiedzUsuńile może mieć kcl w kawałku?
OdpowiedzUsuńWersja z mąką pełnoziarnistą super. Widać że cenisz sobie zdrowie. Jestem pełna podziwu :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie decydujecie się za robienie tej tarty, jak bym miała zmuszać się do jedzenia takiego paskudztwa, to już wolę zjeść sama świeżą brzoskwinię. Ta masa na tarcie, to jakiś gluty, w dodatku autorka oszukując, użyła ewidentnie białego cukru, bo moja z trzcinowego miała brązowe zabarwienie. Zrobiłam zgodnie z przepisem, niestety wylądowała w koszu... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWidocznie musiałaś zrobić coś nie tak, ta masa to zwyczajny budyń przyrządzony według domowego sposobu, a innego cukru niż trzcinowy w domu nie posiadam.
Usuń