piątek, 24 maja 2013

Pyszne i zdrowe bułeczki otrębowe

Nic tak nie smakuje z rana jak świeżo upieczone bułeczki. Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy często wyłączają zupełnie ze swojej diety pieczywo. Niepotrzebnie !! W odpowiednich ilościach (tutaj odpowiada ona jednej bułeczce w ciągu dnia) absolutnie nikomu nie zaszkodzą a nawet pomogą- oczywiście te z pełnego ziarna, żytnie, pełnoziarniste lub z dodatkiem otrębów.


Składniki:

  • 420 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej ( ja używam tej drugiej ponieważ mam ją prosto z młyna ;) )
  • 80 g otrębów pszennych
  • 50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • 20 g oliwy
  • 250g wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Drożdże z cukrem zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż się uaktywnią, pozostałe składniki wrzucamy do sporej miski. Dodajemy drożdże i zagniatamy ok 10 min, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. Formujemy bułeczki i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C z termoobiegiem. Opcjonalnie można posmarować bułeczki jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 15- 20 min.




12 komentarzy:

  1. bardzo fajne te zdrowe bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ddoookładnie! Pieczywo też bywa (choć powinnam pisać: jest i tylko jest) zdrowe, sycące i mało kaloryczne:)
    Piękne ci wyszły, mmm:) już czuję ich zapach..!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo-pycha! Ja upiekłam chleb orkiszowy z ziarnami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam bułeczki:) szkoda, że nie mogę ich jeść, jak już mi się zdarza to mam święto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdrowe buły. Na śniadanie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czym można zastąpić otręby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąką (ale wtedy nie będzie już tak zdrowe) lub zmielonymi płatkami owsianymi

      Usuń
  7. czy można mąkę pszenną lub pełnoziarnistą zastąpić jakąś inną,aby bułki wyszły ciemne razowe ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zamiana na razową może tutaj nie wyjść :( Do razowego ciasta przygotowuje się zaczyn na bazie mleka i miodu i czas pieczenia jest zdecydowanie dłuższy.

      Usuń
  8. Jaki może być powód, że bułeczki nie chcą wyrosnąć? Czy na pewno pieczemy na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam termoobiegu, ale możesz spróbować w 200 C bez. To bardzo dziwne, że Ci nie wyrosły bo przepis robiłam tryliardy razy. Tylko raz mi nie wyszedł kiedy mama bez mojej wiedzy uchyliła okno.... Może masz za niską temperaturę w kuchni, albo piekarnik nie był porządnie nagrzany? A drożdże, których użyłaś na pewno były świeże?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...