Nic tak nie smakuje z rana jak świeżo upieczone bułeczki. Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy często wyłączają zupełnie ze swojej diety pieczywo. Niepotrzebnie !! W odpowiednich ilościach (tutaj odpowiada ona jednej bułeczce w ciągu dnia) absolutnie nikomu nie zaszkodzą a nawet pomogą- oczywiście te z pełnego ziarna, żytnie, pełnoziarniste lub z dodatkiem otrębów.
Składniki:
- 420 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej ( ja używam tej drugiej ponieważ mam ją prosto z młyna ;) )
- 80 g otrębów pszennych
- 50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- 20 g oliwy
- 250g wody
- 1,5 łyżeczki soli
Drożdże z cukrem zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż się uaktywnią, pozostałe składniki wrzucamy do sporej miski. Dodajemy drożdże i zagniatamy ok 10 min, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. Formujemy bułeczki i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C z termoobiegiem. Opcjonalnie można posmarować bułeczki jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 15- 20 min.
bardzo fajne te zdrowe bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńddoookładnie! Pieczywo też bywa (choć powinnam pisać: jest i tylko jest) zdrowe, sycące i mało kaloryczne:)
OdpowiedzUsuńPiękne ci wyszły, mmm:) już czuję ich zapach..!
Domowe pieczywo-pycha! Ja upiekłam chleb orkiszowy z ziarnami! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bułeczki:) szkoda, że nie mogę ich jeść, jak już mi się zdarza to mam święto :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdrowe buły. Na śniadanie idealne :-)
OdpowiedzUsuńZaraz się biore za te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić otręby?
OdpowiedzUsuńmąką (ale wtedy nie będzie już tak zdrowe) lub zmielonymi płatkami owsianymi
Usuńczy można mąkę pszenną lub pełnoziarnistą zastąpić jakąś inną,aby bułki wyszły ciemne razowe ? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że zamiana na razową może tutaj nie wyjść :( Do razowego ciasta przygotowuje się zaczyn na bazie mleka i miodu i czas pieczenia jest zdecydowanie dłuższy.
UsuńJaki może być powód, że bułeczki nie chcą wyrosnąć? Czy na pewno pieczemy na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńZawsze używam termoobiegu, ale możesz spróbować w 200 C bez. To bardzo dziwne, że Ci nie wyrosły bo przepis robiłam tryliardy razy. Tylko raz mi nie wyszedł kiedy mama bez mojej wiedzy uchyliła okno.... Może masz za niską temperaturę w kuchni, albo piekarnik nie był porządnie nagrzany? A drożdże, których użyłaś na pewno były świeże?
Usuń