Nareszcie przyszło lato! Termometr pokazuje 30 stopni w szafie królują letnie sukienki, a na nogach opalenizna. Jedni narzekają, inni się cieszą, ale dzięki tak wysokim temperaturą w moim ogródku pokazała się pierwsza cukinia. Nie mała i blada jak w supermarkecie, ale prawdziwa, zieloniutka, 1,5 kg cukinia! Po rozdzieleniu ją na 3 porcji przygotowałam tą przepyszną sałatkę zainspirowaną przepisem z
food 52. Cukinia w połączeniu z miętą, czosnkiem i bazylią to wspaniałe letnie połączenie, musicie wypróbować :)!
Składniki:
- 500 g cukinii
- 3 łyżki oliwy
- 5 listków bazylii
- 10 listków mięty
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 pomidory suszone
- 40 g fety
- sól, pieprz
Cukinie umyć i pokroić w talarki o szerokości ok 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy i dodać połowę cukinii. Smażyć ją na małym ogniu obracając co kilka minut aż osiągnie złoty kolor (ok. 15 minut). W tym czasie bazylię, mięte i czosnek posiekać na bardzo drobne kawałki, pomidory pokroić w słupki, a fetę w kosteczkę. Kiedy cukinia będzie gotowa przełożyć ją do miski, i rozgrzać pozostałą część oliwy. Z pozostałą częścią cukinii należy postępować dokładnie tak jak z wcześniejszą. Gdy druga część cukinii będzie gotowa dodaj na patelnie pierwszą część, wraz z posiekanymi ziołami, czosnkiem oraz octem winnym, dopraw do smaku solą i czosnkiem. Podawaj na gorąco lub mocno schłodzone. Przed podaniem posyp fetą, suszonymi pomidorami i kilkoma listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz