Pamiętam jak narzekałam, kiedy mama prosiła mnie o posadzenie salaty w ogródku. Potwornie mi się nie chciało, ale w końcu się przemogłam. Teraz w zamian za godzinę roboty mam codziennie świeżą sałatę, niepryskaną i przepyszną. Jak zwykle okazało się że mama miała rację :)
Mając ogródek pełny różnych gatunków sałat codziennie staram się wymyślać nowe, ale proste połączenia. Jednym z moich faworytów jest ta sałatka- ma mało składników, a dzięki dodatkowi ciecierzycy jest niesamowicie sycąca i bogata w białko. A wy, jakie sałatki preferujecie na lato ?
Składniki (4 porcje):
- 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 1 czerwona cebula
- 60 g serka feta
- 8 garści mieszanki sałat z rukolą
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- sól, pieprz
Sałatę dokładnie umyj i osusz.Połowę ciecierzycy przygotuj jak w tym przepisie, pozostaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, cebule pokrój w piórka, fetę pokrój w niedużą kostkę. W dużej misce wymieszaj dokładnie sałatę z sosem, dodaj cebulę, fetę ciecierzyce chrupką i zwykłą i wymieszaj. Podawaj świeżo przygotowaną.
Inspiracją do sałatki był przepis ze strony bon appetit
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wszystko co uwielbiam widzę w tej sałatce ;)
OdpowiedzUsuń