Pamiętacie jak pisałam, że jestem 100% lodożercą? Wszelkie próby ograniczenia ich zjadania zawsze szły na marne. Powstrzymywanie się od nich kompletnie mi nie szkło, no może w deszczowe dni zachowywałam abstynencję. Tylko po co się powstrzymywać, skoro można przygotować własne bezcukorowe, pyszne i czekoladowe lody ! :)
Składniki (6 porcji)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 4 łyżki kakao
- 5 łyżek syropu z brązowego ryżu
Mleczko włóż do lodówki na 2-3 godziny tak, aby rozdzieliło się na warstwy- twardą i wodnistą. Następnie zbierz łyżką wierzchnią twardą warstwę, bardzo dokładnie i energicznie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami lub po prostu użyj do tego miksera. Tak powstałą masę rozdziel pomiędzy 6 foremek do lodów (Ikea 9,90 zł polecam :) ) i zamróź. Lody można jeść już po 2-3 godzinach. Najlepiej wyjąć je ok 5 minut przed podaniem i foremki polać ciepłą wodą.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
gdzie mogę kupić syrop z brązowego ryżu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez problemu dostaniesz go w każdym większym sklepie ekologicznym lub po prostu na allegro :)
UsuńAnia która wersja lepsza wg Ciebie? Ta czy jogurt + maliny?
OdpowiedzUsuń