czwartek, 3 lipca 2014

Lody czekoladowe BEZ CUKRU

 Pamiętacie jak pisałam, że jestem 100% lodożercą? Wszelkie próby ograniczenia ich zjadania zawsze szły na marne. Powstrzymywanie się od nich kompletnie mi nie szkło, no może w deszczowe dni zachowywałam abstynencję. Tylko po co się powstrzymywać, skoro można przygotować własne bezcukorowe, pyszne i czekoladowe lody ! :)


 


Składniki (6 porcji)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek syropu z brązowego ryżu
Mleczko włóż do lodówki na 2-3 godziny tak, aby rozdzieliło się na warstwy- twardą i wodnistą. Następnie zbierz łyżką wierzchnią twardą warstwę, bardzo dokładnie i energicznie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami lub po prostu użyj do tego miksera. Tak powstałą masę rozdziel pomiędzy 6 foremek do lodów (Ikea 9,90 zł polecam :) ) i zamróź. Lody można jeść już po 2-3 godzinach. Najlepiej wyjąć je ok 5 minut przed podaniem i foremki polać ciepłą wodą.

 

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie mogę kupić syrop z brązowego ryżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez problemu dostaniesz go w każdym większym sklepie ekologicznym lub po prostu na allegro :)

      Usuń
  3. Ania która wersja lepsza wg Ciebie? Ta czy jogurt + maliny?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...