czwartek, 24 lipca 2014

Zdrowe przekąski: Chrupki z ciecierzycy

Macie też tak, że lubicie coś czasem pochrupać? Ja osobiście uwielbiam paluszki z lajkonika, te słone i chrupiące ale ze względu na ich niską wartość odżywczą raczej ich unikam. Świetną alternatywą dla słonych przekąsek są kulki z ciecierzycy, które mają mnóstwo białka i z powodzeniem mogą zastępować na imprezowym stole nick-nacksy! 


Składniki:
  • 240 g ugotowanej lub odsączonej z puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Rozdziel porcję ciecierzycy na pół i rozdziel do dwóch miseczek. Do każdej dodaj po łyżce oliwy, dokładnie wymieszaj. Do pierwszej miseczki dodaj paprykę, chilli oraz odrobinę soli- wymieszaj. Do drugiej dodaj 1/4 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu- wymieszaj. Rozłóż ciecierzycę na blaszce i piecz ok 12-15 min, aż kulki z solą będą złociste lub do pęknięcia pierwszej kulki.




3 komentarze:

  1. świetny pomysł!
    też czasem lubię coś pochrupać :)
    na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę powiedzieć, że ogromna wyobraźnia kulinarna :) Zdrowa i smaczne przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...