sobota, 26 lipca 2014

Bezcukrowe lody malinowe

Sporo z Was ostatnio mnie pytało jak to jest z tymi owocami- jeść je czy nie, a jeśli nie to dlaczego. Odpowiedź brzmi JEŚĆ, ale w odpowiednich ilościach- tzn. pamiętając o limicie 6-9 łyżeczek cukru na dzień. Podczas cukrowego odwyku rezygnujemy z nich na 3 tygodnie- a później łagodnie wprowadzamy zaczynając od tych o najmniejszej zawartości fruktozy czyli borówek, malin, kiwi oraz grejpfruta. Ja szczerze mówiąc nie mogłam się tego momentu doczekać, w końcu tylko przez 2 miesiące są tak pyszne borówki i maliny. A lody z nimi to jest już istne niebo w gębie- zresztą sami wiecie jak kocham lody :)


Składniki  (3 sztuki)

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g malin
  • 1 łyżka syropu z brązowego ryżu (słód ryżowy)
Maliny zmiksować, jogurt rozmieszać bardzo dokładnie z syropem. Pomiędzy trzy foremki do lodów rozdzielić masę malinową, a następnie jogurtową. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. 




6 komentarzy:

  1. piszę się na takie domowe lody! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, na pewno się skuszę. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ świetnie te lody wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zjadłam ostatnie maliny w domu! Muszę zaopatrzyć się w kolejną porcję na te lody :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis na dietetyczny deser, muszę spróbować. Popróbuję jednak dodatkowo z waniliową odżywką białkową.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...